Kategorie
Nowości
Informacje

IMBIROWO - CYTRYNOWA (50 g) yerba mate

4,49 zł

Wysyłka:48 godzin
Produkt dostępny
Waga:0.05 kg
Sprawdź koszty wysyłki

Koszty dostawy tego produktu

Ilość:sztuka

YERBA MATE IMBIROWA

WAGA: 50 g

Herbata o smaku owoców imbirowym

Skład: 

- yerba mate,
- imbir,
- aromat.

Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest:
Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku lub termosie.

Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają.
Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).

Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.

Dla tego produktu nie napisano jeszcze recenzji!

Napisz recenzję
Koszyk
...jest pusty

KONTAKT
Firma Usługowa SPEDO
Wojciech Meller
ul. Spółdzielcza 77
11-001 Dywity

NIP: 739-316-78-28


telefonistka
 
 
telefon 604 957 604
 
 
email-ikona-3d-art-assistance-pixmac-klipart-75713731
biuro@e-kawy.pl

 

Powiadomienia

IMBIROWO - CYTRYNOWA (50 g) yerba mate

Promocje
Certyfikat

Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.